• Facebookの社会的なアイコン
  • Twitterの社会のアイコン
  • Instagramの社会のアイコン
  • note

© KEISASAKI architects all rights reserved   2019

KEI SASAKI architects  Japan 佐々木慧 佐々木けい 建築 デザイン 福岡 日本

福田こども園

Fukuda Nursery

※INTERMEDIAにて担当

保育園では、子どもと大人、いわば2つの異なる寸法/活動が常に共存している。しかし通常、他の機能と同様に建物はあくまで大人を基準として計画され、子どもの計画は家具、仕上げ、建具として解決される。建築が子供に寄り添っていない。

 

そこで、子どもと大人のどちらかに偏る事なく、それぞれに同時に寄り添うような空間を建築の骨格から計画することができれば、保育園建築の可能性が広がるのではないかと考えた。

 

天井と床、二つの水平面をでこぼこと上げ下げすることで、大人と子供それぞれの居場所を一つの空間に重ね合わせた空間とした。天井で大人の空間をつくり、床で子供の空間をつくっている。

 

例えば、大人だけが届く収納が上部にありながら子供は走り回れる広い空間となっていたり、大人の見通しが外の庭まで広々と確保されながら子供には囲まれた落ち着いた寝室になっていたりする。

 

天井/床が膨らんだスペースは子供の小部屋や、収納、設備機器のための空間となり、場所の性格によって天井高を変えてボリュームを調整している。

 

子どもと大人、2つの寸法/活動を丁寧にほどいて、再度重ね合わせた空間。子供たちにとってより発見的で、開放的な居場所になるのではないかと思う。

構造設計:荒木美香/佐藤淳構造設計事務所

設備設計:シード設計社

照明計画:LIGHT・PLAN

長崎県長崎市/保育園/2014年竣工

写真:中村絵 (特記以外全て)

This project is a nursery school in Nagasaki. In nursery school, two different dimensions and activities exist: children and adults. However, this kind of buildings are usually planned on an adult basis, and children's dimensions and activities are resolved as furniture, finishing and fittings. We felt that these architectures were not friendly to children.

 

Therefore, the concept of this project is to create a friendly space for both children and adults.

First of all we put the unevenness on the architecture cross section and provided the space of the adult around the ceiling and the space of the child around the floor.

 

The unevenness of the ceiling and floor became storages, spaces for children's small rooms, and equipment. And the ceiling height was changed to adjust the volume according to the character of the place.

 

There is a storage area where only adults can reach near the ceiling, also the space near the floor is spacious with no obstacles and allowing children to run around as they like. Then the view from the adult that overlooks the whole, and the view from the child is a cozy space surrounded by a bookshelf.

 

We carefully understood the dimensions and activity of both children and adults, and superimposed them together in this building. From previous adult-centric architecture,  the possibility of nursery school architecture will be greatly expanded by this architecture that both adults and children are centered.

 

In addition, we made and published a picture book to explain to children the process of building and the concept of design after completion. When the children noticed that the place they were in and the building that appeared in the picture book were the same, they were very happy and found a new value of the space.


 

Architect : Kei Sasaki / INTERMEDIA

Structural Design : Mika Araki / Jun Sato Structural Engineer Co.Ltd

Equipment Design : Seed design Engineer Co.Ltd

Lighting Plan : LIGHT・PLAN

Location : Nagasaki City, Nagasaki, JAPAN

Project Year : 2014

Category : Nursery  

Photographs : Kai Nakamura

Area: 989㎡

Client: Sanwafukushi-kai